Book

Jahorina

ACTIVITIES AND CONTENTS

apartmani jahorina

Olimpijski ski centar

Od Zimskih olimpijskih igara 1984. godine pa do danas Jahorina je razvila skijaške staze dužine 47 kilometara, zbog čega ovdje svoje mjesto mogu pronaći kako profesionalni skijaši, tako i oni koji prvi put staju na skije. Tokom zimske sezone OC Jahorina posjeti oko 600.000 skijaša, a najpopularnije staze jesu Novak Đoković, Trnovo, Skočine i Poljice.

Radno vrijeme za dnevno skijanje: od 09:00 do 16:00h. Noćno skijanje: od 18:00h do 21:00h. U toku sezone, cijene po pojedincu mogu se kretati od 10KM do 15KM, dok je van sezone cijena niža.

Alpine coaster Jahorina

Alpine coaster na Jahorini predstavlja najduži planinski bob na šinama u regionu i jedan od 10 najvećih u cijeloj Evropi, dužine 2.5 kilometara, koji dostiže brzinu od čak 40 km/h.

Alpine coaster polazi u blizini akumulacionog jezera na vrhu staze Poljice, a sam cilj nalazi se na dnu ove staze. U ovom vidu zabave uživaće kako oni najmlađi, tako i oni najstariji, jer putovanje planinskim bobom, pored adrenalinske brzine, podazumijeva i prolazak kraj prekrasnih prirodnih pejzaža Jahorine. Sam kraj vožnje zabilježiće „fotopoint”, kako ovaj podvig ne bi bio zaboravljen.

apartmani jahorina
apartmani jahorina

Adrenalin park

Adrenalinsk park na Jahorini obuhvata 4 sadržaja pod nazivima Butterfly (klateći se brzinom od 21m/s, prelazite sa jednog kraja šina na drugi), Nautic Jet (upravljate čamcem uz pomoć rampe, a čamac ubrzava do 40 km/h, u slobodnom padu do 6 metara, i spuštate vozilo na vodu u bazenu), Loopster (korisnici upravljaju rotaciju kabine u oba pravca, diktirajući tempo vožnje) i Tower (zahtijeva timski rad, gdje se laganim povlačenjem užeta simulira pokret penjanja, na visinu od čak 9 metara, dok se tandem sjedište pokreće prema gore).

SkyDive

Ukoliko nemate straha od visine onda je SkyDive fantastična adrenalinska atrakcija za vas. Smješten na vrhu Jahorine i staze Poljice, na nadmorskoj visini od čak 1879 metara, SkyDive vas prelijeće preko akumulacionog jezera na Poljicama, iznad kojeg se upravo njegova dionica prostire.

Off road carting

Off Road Karting predstavlja adrenalinsku aktivnost u kojoj učesnici koriste kartove posebno prilagođene travnatoj, zemljanoj i pješčanoj podlozi, u potpunosti osigurani kacigama i zaštitnim rukavicama. Staza je duga 350 metara duga, a opremljena je svjetlosnim i zvučnim signalima, te potrebnom signalizacijom. Vožanja je namijenjena svim odraslima i djeci čija je donja starosna granica 11 godina.

ZipLine

ZipLine je adrenalinska aktivnost koju morate probati ukoliko dolazite na Jahorinu u toplim ljetnim danima. ZipLine vam omogućava da na sajli razvučenoj preko jezera, preletite isto jezero za jako kratko vrijeme, a pritom dobijete drugačiju perspektivu na okolni pejzaž. Nije vam potrebno nikakvo iskustvo i svu obuku dobijate na licu mjesta.

Vožnja kvadova

Jedna od zanimljivijih aktivnosti i načina kako da obiđete Jahorinu jeste vožanja kvadovima. Organizovane ture po netaknutoj prirodi Jahorine pružiće vam nezaboravni adrenalinski doživljaj. Za one koji se ne snalaze u vožnji otvrenim livadama, pašnjacima, ski stazama i šumskim putevima Jahorine tu su vodiči da vam pokažu kuda da idete. Vozači su osigurani opremom kao što je kaciga, naočare, rukavice i jakna.

Panoramska vožnja gondolom Poljice

Gondola Poljice je za sve koji žele da Jahorinu vide iz druge perspektive i uživaju u 20-minutnoj vožnji u miru. Prednost ove vrste aktivnosti, svakako, jeste nezaboravan pogled na prirodna bogatstva kojima Jahorina raspolaže, a po dolasku na vrh imaćete priliku i da učestvujete u ljetnim sadržajima koji su instalirani na ovoj lokaciji.

Aktivnosti na jezeru

Pedalina na planini? Naravno da postoji. Na 2000m nadmorske visine na Jahorini postoji vještačo jezero gdje u posebnom ambijentu možete uživati u vožnji pedalinom ili kajakom, ali provesti i zabavno vrijeme unutar gigantske lopte na vodi.

Pećina Orlovača

Pećina Orlovača spada u jednu od najlepših pećina na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Nalazi se na udaljenosti od 15 kilometara od Sarajeva, a locirana je kod mesta Sumbolovac. Pećina još uvek nije u cjelosti istražena, a u njoj su nađeni različiti fragmenti stari čak 3.500 godina. Među njima se ističu stalagmiti, stalaktiti, pećinski stubovi, draperije, različiti salivi, aragoniti, koralni nakit i bigrene kadice. U pećini su pronađene i kosti pećinskog medveda, starog 16.000 godina

Avantura park

Avantura park predstavlja ogromni drveni poligon sačinjen od tri nivoa, koja su prilagođena starosnoj dobi i fizičkim sposobnostima učesnika, te brojnih prepreka, čijim prevazilaženjem oni uspješno stižu do cilja. Oni će se susretati sa preprekama u vidu visećih mostića na sajli, visećih balvana, tarzan sajli, bačvi za provlačenje, paukove mreže, hoda po žici, visećeg zida sa hvatovima, dijela koji uključuje slobodan pad.

Biciklizam

Pored toga što je bogata stazama pogodinim za biciklističke entuzijaste, Jahorina raspolaže i poligonom površine 1000m2 u podnožju planine i staze Poljice, sačinjenim od brojnih prepreka sa kojima će se kasnije susresti na Bike Stazi, te šumi.

Lov i ribolov

Lovišta kojima gazduju udruženja Sarajevsko – romanijske regije obuhvataju planinska područja sa ogromnim kompleksima četinarskih i listopadnih šuma koje predstavljaju dom za mnogobrojne vrste lovne divljači. Tu se prevashodno misli na mrkog medvjeda, divokozu, divlju svinju, srneću divljač, vuka i velikog tetrijeba. Ribolovni turizam je takođe vrlo bogat. Paljanska i Mokranjska Miljacka, Prača, Bistrica, Kasindolski potok i mnogi drugi planinski potoci i jezera nude različite vrste riba (potočna pastrmka, lipljan, mladica i drugo).

Red Bull Home Run

Red Bull Home Run na Jahorini je nezaboravan događaj kada stotine skijaša i boardera čekaju znak za start, a zatim trče prema svojim skijama ili daskama i jure niz snježnu padinu za titulu najbržeg. Učešće u trci je besplatno, a najbolji imaju šansu osvojiti vrijedne nagrade. Učestvovati mogu svi punoljetni amateri i rekreativci bez obzira na pol.

Book apartment

Fill in the fields and we will contact you shortly.