Snowboard – naučite više o ovom sportu!

Snowboard – naučite više o ovom sportu!

Skijanje je vrlo popularno na našim prostorima, a zahvaljujući ekspanziji zimskog turizma domaćih planina u zadnjoj deceniji, odlazak na planinu postaje sve češća navika za mnoge. Skijanje je jedan od najpopularnijih zimskih sportova, a pred njega, zadnjih godina sve više i više se praktikuje vožnja snowboard-a i učenje ovog zanimljivog sporta.

Šta je zapravo snowboard te kada i kako ga naučiti voziti, pročitajte u nastavku teksta.

Snowboard kao stil života

Snowboarding je zimski sport gdje se stoji na dasci dužine u prosjeku od 150 do 160cm i širine 25 cm. Posebno dizajnirane cipele za snowboard se za dasku vežu posebnim vezovima, a snowboarderi stoje sa strane i ne koriste štapove kao skijaši.

Snowboard je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, a inspiracija je bila surfanje, skejtanje i skijanje. Godine 1998. ulazi na listu zvaničnih sportova Zimskih Olimpijskih igara.

Snowboarding je sinonim za zimsku originalnost, opuštanje, kreativnost i maštu.

Kako je snowboarding mnogo slobodniji i opušteniji stil sporta nego skijanje, vremenom je prerastao u jednu vrstu subkulture, baš poput skejtborda, sa posebnim stilom oblačenja i muzike koja se sluša.snowboard je postao neka vrsta umjetnosti.

Kako je nastao snowboard?

Idejni tvorac snowboard daske je Sherman Poppen, koji je imao želju da svojoj djeci napravi igračku, te je povezao dvije skije da bi dobio jednu širu dasku. Na vrh je privezao uže za koje su se djevojke držale dok su se spuštale ka dolini. Ovu novu spravu su nazvali “snurfer”, a ime je dobijeno kombinacijom riječi “snow” (snijeg) i “surfer”, jer zapravo ovaj sport i liči na surfanje na snijegu. Ubrzo je postao popularan, te su ga počeli izrađivati i za masovnu prodaju, a do kraja šezdesetih godina prodali su više od milion primjeraka. Iz Snurfa je potekao snowboarding, a ostalo je istorija.

Daska kao osnova

Ukoliko želite da se bavite ovim sportom, snowboard daska, cipele za snowboard i vezovi su osnova oprema koju trebate imati, ali svakako ne smijete zaboraviti ni na ostatak opreme, garderobu, kacigu i naočale, kako bi doživljaj i iskustvo bili potpuni.

Na izbor daske utiče stil snowboardinga kojim želite da se bavite. Tri su osnovna stila ovog sporta:

  • Freeride – ovaj stil podrazumijeva praktično sve – vožnju po dubokom snijegu, vožnju po stazi i zvan staze
  • Freestyle – u ovom stilu dominiraju različite figure, skokovi izabava uglavnom u snowparkovima
  • Touring – brze vožnje po dubokom snijegu, gdje je uključeno i planinarenje na određenim dijelovima rute

Početnicima se preporučuje kraća i šira daska. Neko osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati kada tek počinjete sa snowboardom, jeste da daska treba biti niža od Vas otprilike 20 centimetara.

Cipele i vezovi

Cipele za snowboard su mnogo udobnije od pancerica za skijanje. Vrlo je bitno da izaberete vezove koji odgovaraju vašim cipelama, jer tako nećete imati poteškoća u vožnji. Postoje različite vrste cipela, u zavisnosti kojim stilom snowboarda se bavite.

Odjeća igra veliku ulogu

S obzirom da je ovo zimski sport, odjeća treba da je adekvatna za hladno vrijeme, kako bi Vas štitila od hladnoće, ali i činila da se osjećate ugodno i da Vam bude udobno prilikom vožnje.

Adrenalin je zagarantovan!

Ko voli adrenalin, snowboarding je pravi sport za njega. Pun avanture, pokreta i dinamike, ni jednog zaljubljenika u aktivni odmor neće ostaviti ravnodušnim. Osim spuštanja na padini, snowboard je spoj različitih pokreta, okreta koordinacije i fleksibilnosti. U ovom sportu pomjerate sopstvene granice i dokazujete sebi da možete mnogo više nego što ste mislili.

Vrlo je važno prije svakog sporta, pa tako i prije snowboarda, pripremiti se za stazu. Nije dobro za vaše zdravlje, odnosno zglobove i mišiće, da odmah izađete na stazu a da se niste zagrijali. U ovom tesktu smo pisali detaljno o zagrijavanju pred stazu, a kada završite sa aktivnim danom, vrlo je bitno da se dobro i istegnete, kako biste izbjegli upale mišića.

Fleksibilnost i koordinacija su ključni!

Za svakog ko se bavi zimskim sportovima, ove dve stvari su od izuzetne važnosti. Zato, trebalo bi da u vaše aktivnosti koje uključuju pripreme za stazu, uvrstite i vježbe za jačanje ovih sposobnosti. U svoje pripreme uključite vježbe pliometrije, koordinacije i ravnoteže, kako biste se što bolje snašli na stazi, postigli odlične rezultate i pomjerili svoje granice.

Okret – osnovni pokret na snowboardu

Pri spuštanju niz padinu, biće potrebno, osim održavanja ravnoteže, da budete skoncentrisani i na pravljenje zaokreta, ali i zaustavljanje. Dva su osnovna načina kako da se okrećete na snowboadu:

Okret vrhovima prstiju – kada se okrećete na ovaj način, treba da se nagnete malo napred i podignete pete. Kada izlazite iz okreta, ispravljate tijelo i ramena prema naprijed, a koljena su blago savijena.

Okret na peti – prstima podižete vrh daske, donosno oslanjate se na petu, a tijelom se naginjete ka naprijed kako ne biste pali na leđa. Priliko izlaska iz okreta, ravnae tijelo i ramena. Daska treba da ivicom lagano klizi po snijegu, a ne da ga siječe.

Zaustavljanje

Vrlo je bitno da znate i pravilno da se zaustavite, kako ne biste naglo stali i povrijedili se. Takođe postoje dva načina zaustavljanja, a slično kao kod zaokreta, i oni se rade na prstima i petama.

Zaustavljanje prstima – treba da se nagnete ka naprijed i da se okrećete prema padini dok se daska ne izravna, a Vi se tada ispravite u uspravnom položaju.

Zaustavljanje petama – slično kao i kod prstiju, nagnete se na peti sa tijelom unazad i okrenete prema padini da se daska izravna, a Vi se ispravite iz nagnutog položaja.

Škola je najbolji izbor!

Preporuka je da nikada ne počinjete sa snowboardom sami, bez kontrole iskusnog. Idealno bi bilo kad biste uzeli nekoliko časova, te sa instruktorom prošli osnove ovog sporta i tehniku vožnje. Na taj način ćete se u potpunosti osloboditi, i od početka pratiti ispravne korake. Mogućnosti za pad i povrede će biti svakako manje, a vi ćete lakše i brže savladati ovaj zimski sport.

Na Jahorini postoji veliki broj iskusnih i licenciranih ski i snowboard instruktora, koji će Vas uvesti u osnove ovog sporta ali i napredne tehnike ukoliko ste već iskusan snowboarder koji želi naučiti više i ispitati sopstvene granice i sposobnosti.

Komentariši