Prvi put na skijama – kada je pravo vrijeme?

Prvi put na skijama – kada je pravo vrijeme?

Svi koji su nekada upisali svoje dijete u školu skijanja, znaju koliko može biti simpatično da vidite svog djevojčicu ili dječaka kako po prvi put, pomalo nespretno u početku, pokušava i trudi se da ispoštuje sve instrukcije. A tek osjećaj ponosa kada ga vidite na padinama!

Ipak, postoji li neka dobna minimalna granica koja treba da se ispoštuje kako bi dijete prvi put stalo na skije? U nastavku teksta naći ćete sve informacije kako biste bili sigurni kad aje i da li je pravo vrijeme da Vaše dijete počne da se bavi ovim fantastičnim sportom.

Pustite dijete neka uživa u snijegu

Nikada ga ne trebate forsirati – djeci će biti dovoljno da oni sami požele stati na skije baš onda kada se osjećaju potpuno sigurno. Obično ih trenutak kada vide Vas i druge ljude na stazi motiviše da zatraže da isprobaju. Neke švajcarske i francuske škole već sa dvije i po godine primaju djecu na časove, a neko univerzalno pravilo među učiteljima je da je idealan trenutak kada dijete skine pelene i nauči ići u toalet. To je znak da zna objasniti svoje potrebe, pa će znati i reći da li mu je ugodno na skijama i da li mu nešto smeta.

Oprema je vrlo važna!

Sa tri godine dijete je obično potpuno spremno da stane na skije, a instruktor koji ga podučava će svakako znati procijeniti da li je dovoljno spremno ili ne. oprema je obavezna – mala djeca nemaju dobro razvijenu koordinaciju pokreta, i zaštita uvijek mora biti maksimalna. Kacige, naočale, kombinezon i rukavice upotpuniće njegove prve časove i učiniti da se osjeća sigurnim i zaštićenim.

Škola skijanja

Ako za to postoji mogućnost, uvijek je dobro upisati dijete na časove. Instruktori su već upoznati sa dobnim skupinama, djeca su podijeljena po uzrastu i mnogo lakše i brže savladavaju prepreke i izazove kad je tu stručno lice. Pored toga što instruktori savršeno poznaju metode i tehnike skijanja, oni su kroz iskustvo stekli i uvid u navike djeteta različitih uzrasta, njihove individualne sposobnosti, što uveliko olakšava rad i ubrzava učenje. Pored svih navedenih benefita, škola razvija i timski duh i podstiče djetetovu socijalizaciju kroz druženje sa drugom djecom.

Okruženje bez mame i tate

Ako se odlučite na školu skijanja, važno je da dijete zna da boravi u okruženju bez roditelja, ali da su oni tu i da ga posmatraju. Vaš prijateljski odnos sa djetetom učiniće da se ono oslobodi i potpuno vjeruje insturktoru, i zato ga dobro pripremite pričom prije prvog časa. Mada, djeca obično, kada vide od mame i tate kako oni skijaju, bez razmišljana žele da i oni probaju, pa se bez straha prepuštaju stručnim licima.

Snowboard tek od 6. godine

Za razliku od skijanja, za početak snowboardanja se preporučuje uzrast od 6 i više godina. Razlog za to je jer djetetova koordinacija do te dobi još uvijek nije dovoljno razvijena za položaj djeteta u stranu, pa da bi se izbjegle povrede i neželjeni događaju, uvijek je dobro pričekati da dijete stasa i stekne dovoljno snage i fleksibilnosti.

Strpljivo i polako

Ako Vi skijate godinama, i već ste zaboravili na vaše početke, a Vaše diejte se tek upušta u vode ovog zdravog sporta, budite strpljivi i imajte razumijevanja za njegovu moguću nespretnost na početku, a svakako ne treba ni da očekujete da će ono odmah biti jako dobar u skijanju, niti da će mu se dopasti kroz prve časove. Kako bude pratilo Vas i vaše uživanje na stazi, tako će i ono polako uviđati sve benefite skijanja, a s vremenom će se pojaviti  i takmičarski duh među vršnjacima, što je jako dobro za građenje ličnosti i samopouzdanja.

Strpljenje je ključna kod djetetovih početaka – ipak, samo boravak na svježem planinskom zraku dovešće do fantastičnog raspoloženja, a uživanje sa prijateljima i porodicom do vrhunskog ugođaja. Neka prva godina prođe kroz učenje, a već sledeće skijaške sezone, imaćete vrsnog malog skijaša pored sebe, jer kažu da je skijanje kao vožnja bicikla – nikad se ne zaboravlja.

Komentariši

Close Menu