Planinarenje zimi – kako se pripremiti za najbolji užitak?

Planinarenje zimi – kako se pripremiti za najbolji užitak?

Planinari i ljubitelji planine znaju da priroda ima svoje čari u svakom dijelu godine. Iako je ljeto najčešći period kada se upuštamo u planinarenje, zima ima nevjerovatne čari, i nudi iskustvo koje ne možete doživjeti ni u jednom drugom periodu godine.

Zima i snijeg opuštaju, naročito na planini, daleko od buke i gradske vreve. Priroda prekrivena bijelim pokrivačem odaje utisak mira i spokoja, što se sigurno prenosi i na Vas dok napredujete korak po korak po sniježnom pokrivaču.

Ipak, svako planinarenje nosi rizik, te se treba dobro pripremiti za uspon.

Niže visine sigurnije zimi

Sigurno pješačenje je prioritet svakog planinarenja u bilo kojem periodu godine, a naročito zimskom. Uslovi su drugačiji – snijeg može pokriti označene marke koje vas upućuju na stazu, možete previdjeti neke prepreke na putu ili se izgubiti usljed nemogućnosti orjentacije. Zato, u zimskim uslovima je najbolje planinariti sa iskusnima, ili sa licenciranim vodičem koji već dobro poznaje put i može vas uputiti na pravu stazu do cilja.

Niže visine su svakako sigurnije. Temperatura je niža, padavine rjeđe, a svakako da je ogromna prednost ako ste već tokom prljeća ili ljeta planinarili istim stazama.

Ipak, ako ste avanturista i planina Vas privlači tokom cijele godine, treba da si to zadovoljstvo priuštite i u toku zime. Uvijek idite u društvu, najbolje sa nekim već iskusnim ili ko je tim stazama prošao više puta, jer ćete tako biti bezbrižni i uživaćete u usponu. Treba imati na umu da snijeg mijenja stazu i teren za planinarenje, pa je potrebno biti jako oprezan.

Prije nego krenete na zimsko planinarenje, napravite dobar plan rute, kao i spisak stvari koje treba ponijeti.

Pridržavajte se pravila!

Ako ne poznajete teren, uvijek idite sa nekim iskusnim ili sa vodičem. Vodič već poznaje teren, pa će, s obzirom na vremenske uslove, znati kojom rutom je najbolje i najbezbjednije ići. Savjetujte se i sa planinarskim društvima i prijateljima koji već planinare.

Informišite se o vremenskim uslovima, da li će biti padavina, a ono što je jako bitno da provjerite jeste brzina vjetra. Ukoliko je vjetar prebrz, nema smisla da idete na velike visine, jer će to samo pokvariti ugođaj, i ugroziti vašu rutu.

Obratite pažnju i na garderobu – obucite prilkadnu obuću, koja je nepropusna i topla, a odjeća neka bude slojevita da se u svakom momentu možete raskomotiti, jer svaka aktivnost dovodi do rasta temperature tijela, pa Vam i na visokim nadmorskim visinama može biti vruće.

Obratite pažnju i na hranu. Ponesite toplu vodu ili čaj za hidrataciju, i ne zaboravite na hranu. Treba imati na umu da Vam za zimske uspone treba više vremena nego za ljetne, pa se opskrbite dovoljnim količinama. Za zahtjevne zimske ture, potrebni su i kramponi, cepin i detektor lavine.

Dobro provjerite svu svoju opremu prije polaska. Prozračite garderobu, spremite cipele i dodatnu opremu koja će Vam biti potrebna. Pažljivo birajte vanjski sloj odjeće, koji mora odbijati kišu i vjetar, ali u isto vrijeme pružati i odličnu izolaciju timi. Srednji sloj odjeće treba da bude od materijala koji neće kupiti znoj, već ga odvajati od kože, a Vi ćete ostati suhi, pa je mogućnost za prehladu veoma mala.

Ne zaboravite i dodatnu opremu – kapu, rukavice, šal/maramu. Planinarske čarape su uvijek dobar izbor jer su ojačane na dijelovima koji su pod najvećim opterećenjem – pete i prsti. Lampa je obavezan dio opreme, jer su zimi dani kraći, te će Vas sigurno uhvatiti mrak ukoliko se duže zadržite na vrhu.

Planinarske cipele

Možda i najvažniji dio oprreme. Glavna osobina koju zimske planinarske cipele treba da imaju jeste da ne propuštaju vodu. To važi i za ljetne uslove, kada je mnogo rose i vlage, pa će Vam i tu trebati neporpusna obuća. Vodite računa o tome da cipele trebaju biti iznad gležnja, kako bi čvrsto držale zglob i stopalo u mjestu.

Planinarski štapovi

Obavezan dio opreme, bilo zimi bilo ljeti. Štapovi Vam pomažu da prebacite dio pritiska sa nogu i na ruke, pa se ravnomjerno oslanjate na četiri tačke umjesto na dve. U zimskim uslovima se na štapove pričvršćuju krpljice koje sprječavaju da štapovi utonu u snijeg.

Dodatna obavezna oprema

Ne smijete da zaboravite rezervnu odjeću, telefon i eskternu bateriju, lampu, prvu pomoć ali ni astro foliju. Astro folija je izvanredno pomagalo koje bi trebalo da ima svaki planinar. Izuzetno praktična, pomoći će Vam kod jako hladnih ili jako toplih vremenskih prilika, a koristi se da se zaštitite od hladnoće ili jakih Sunčevih zraka. Folija ima srebrnu i zlatnu stranu i vrlo je važno pravilno je koristiti. Ukoliko su uslovi jako hladni, srebrnu stranu folije okrećemo prema tijelu, a zlatnu prema spolja. U obrnutom slučaju, kada je jako vruće, srebrna strana ide spolja kako bi odbila Sučevu toplotu, a zlatna unutra. Ne zaboravite ni sunčane naočale, iako je zima, jer se na planinama u svakom dobu godine može očekivati jaka Sunčeva svjetlost. Pored naočala, treba ponijeti i kremu za sunčanje kako bi zaštitili otkrivene dijelove, ali i balzam za usne da bi ih zaštitili. Na planini je najlakše izgoriti, jer sunce nije jako, a prostor je otvoren i naša koža je izložena suncu.

Planinarske ture za naše goste

U ponudi planinarenja, MPM Delux Apartmani, samo za svoje goste u ponudi imaju i planinarske ture u saradnji sa planinarskim društvom “Javorina”. Sve naše ture su u pratnji licenciranog vodiča, koji će Vas uputiti u cijeli tok ture kao i savjetovati o opremi koju trebate ponijeti. U ponudi su ture različitih težina, od onih zahtjevnih za iskusne, do porodičnih, laganih tura koje se pješače. Svako može pronaći nešto za sebe, a sve ture su sa specijalnim cijenama i popustima ekskluzivno kreirane za naše goste.

Sve detalje o ponudi možete pronaći na ovom linku. 

Komentariši