Nordijsko skijanje – probajte nešto drugačije!

Nordijsko skijanje – probajte nešto drugačije!

Kada pomislite na skijanje, vjerovatno prvo što Vam padne na pamet jeste alpsko, najpoznatije skijanje, skokovi i spustovi. Ali, postoji još jedna vrsta skijanja, koja je iz godine u godinu kod nas sve više popularnija, a u svijetu već odavno poznata, a to je nordijsko skijanje. Ova tehnika skijanja se izvodi na ravnom terenu prekrivenim snijegom, a ime je dobilo po nordijskim zemljama odakle i potiče, preciznije Norveškoj, gdje je održano prvo takmičenje 1842. godine. Često se naziva i nordijsko trčanje, a to je i popularan takmičarski sport kao i standardni sport na Olimpijskim igrama.

Vjerovatno najstariji vid skijanja uopšte

Kako su naši preci pokušavali naći što lakši i jednostavniji način za transport stvari i putovanja tokom cijele godine, a naročito u sniježnim uslovima, tako se nordijsko skijanje smatra najstarijom verzijom ovog popularnog sporta koji je u to doba služio u druge svrhe. Ovo je bio sjajan način za prelazak preko sniježnih i zaleđenih područja, a tek kasnije se prepoznaje kao sport i vid rekreacije.

Kako se izvodi nordijsko skijanje?

Ono što je vrlo karakteristično za ovaj sport jeste da noga skijaša nije vezana cijelom površinom za skiju. Peta je slobodna, a prsti pričvršćeni i omogućavaju odgurivanje od skiju. Za razliku od klasičnog, alpskog skijanja, skije za nordijsko su mnogo duže i uže. Razlikuju se i štapovi – i oni su značajno duži jer moraju omogućiti adekvatno odgurivanje.

Tipovi staza u nordijskom skijanju su raznovrsne. One idu od sprint traka pa sve do polumaraton i maraton dugačkih trka. Postoji nekoliko stilova ovog sporta, preciznije tri, klasični, slobodni i Telemark stil. U klasičnom stilu je najčešći dijagonalni korak, gdje se rukama i nogama zamahuje naizmjenično i odguruje sa po jednim štapom. Za uspon se ovde koristi takozvana tehnika riblje kosti, jer iza skijaša ostaju tragovi u ovom obliku, po čemu je i tehnika dobila ime. U slobodnom stilu, dozvoljeno je bočno odgurivanje, a skije ne moraju biti paralelne. U obe tehnike se koristi pognuti položaj koji je sličan skijašima u alpskom spustu. Telemark tehnika, popularna u alspkom skijanju, se može upotriebiti i u nordijskom, s obzirom na omogućeno dizanje pete od površine skije.

Zahtjeva manje ulaganja i opreme od alpskog skijanja

Za nordijsko skijanje vam ne treba ski pass, tolika količina opreme kao za alpsko skijanje a ni toliko ulaganja. Ne morate nositi velike ski naočale, već obične sunčane kao i manje rukavice i laganu kapu. Veoma je bitno da se i lagano obučete – ne morate imati glomaznu opremu i velike jakne, obucite se slojevito s obzirom da se radi o kardio treningu i da ćete možda imati potrebu da se u nkeom trenutku raskomotite kako Vam ne bi bilo vruće i kako biste u potpunosti uživali.

Primjereno za sve dobne skupine

Kaže se da je nordijsko skijanje najzahtjevnija aerobna aktivnost. Traži aktivnost cijelog tijela, ali upravo zato je veoma efikasno i blagodetno na sve generacije, pa u ovom skijanju mogu uživati i stariji i na taj način ne zapostavljati svoje zdravlje i rekreaciju i u poznim godinama. Ova tehnika skijanja zahtijeva uključivanje cijelog tijela za razliku od običnog hodanja, jer učestvuju svi mišići i zglobovi. Takođe, prepoznato je i kao sjajan način za gubljenje kilograma, jer je jedna od najboljih kardio aktivnosti, pa je ovo idealna prilika da spojite ugodno s korisnim.

Može se prilagoditi svima – Vi određujete tempo

Ono što je vrlo značajno za nordijsko skijanje jeste da se može prilagoditi prema Vašim potrebama, željama i nivou na kojem ste trenutno, ali je moguće i da se nadograđujete i usavršavate u tehnici. Ne morate prethodno znati alpsko skijanje – možete biti totalni početnici, ali ako ste već imali nekog iskustva na skijama, sigurno je da će Vam to znanje pomoći u prilagođavanju na ovaj sport i počecima. Tempo možete u potpunosti kontrolisati – uvijek možete usporiti kada se umorite, pa ponovo nastaviti jačim tempom. Staze za nordijsko skijanje su ravne, prilagođene tehnici tako da u potpunosti možete uuživati u okolini i ljepoti prirode.

Nordijsko hodanje i na Jahorini!

Jahorina je jedna od rijetkih planina u regionu koja je omogućila i ovaj vid sporta. Na 1900m nadmorske visine ćete uživati u predjelima planine i svježem vazuduhu, uz osvježenje prirodnom i ledeno hladnom izvorskom vodom. Jahorina se može pohvaliti sa 10km nordijskih staza, uz 46km alpskih. Idealna prilika da probate ovaj drugačiji i nevjerovatan sport.

Instruktor nordijskog skijanja na Jahorini je Stefan Lopatić, mladi a već bogato iskusni trener, entuzijasta i zaljubljenik u ovaj sport. Pored nordijskog skijanja, Stefan je trener i biatlona. Potiče iz sportske porodice. Otac mu je učestvovao na Olimpijskim igrama u Sarajevu ’84. I u Albertvilu – Francuska ’92.

Višestruki je prvak Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u obe discipline, aktivni je učesni međunarodnih takmičenja FIS  i IBU kupova. Učesnik je na tri svjetska seniorska prvenstva te kandidat za predstojeće ZOI u Kini 2022. godine.

Komentariši