Mogu li odrasli naučiti skijati?

Mogu li odrasli naučiti skijati?

Poznajete li nekoga, il iste možda baš Vi taj, koji nije imao priliku nikada skijati kao dijete ili u mladosti, te sada smatrate da je to nemoguće kada ste odrasli, ili da prosto učenje skijanja nije za Vas i da ste propustili svoju priliku? Baš naprotiv! Skijanje je sport koji se može učiti u bilo kojoj dobi, a vjerovali ili ne, samo jedan dan je dovoljan da se nauče osnove skijanja i da ih idućih dana samo nadograđujete. Kao plivanje ili vožnja bicikla – jednom naučeno, više se ne zaboravlja.

Neka Vas motiviše savršen pogled sa planine o kojem svi koji skijaju pričaju – zamislite spuštanje sa planine i nevjerovatan pogled koji imate tada, topli čaj ili kuhano vino nakon napornog dana… naravno da je moguče da topli napitak popijete i ako ne skijate, ali je čar boravka na planini upravo skijanje i druženje sa prijateljima i drugim skijašima.

Naravno da možete!

Sve više i više odraslih neskijaša se odlučuje na isprobavanje ove aktivnosti – ona vremena kada ste mislili da je to sport koji se uči samo u dječijem dobu su davno završila, te zato slobodno uzmite časove i prepustite se! jedino što Vam treba je motivacija – pronađite je u nepreglednim pogledima sa vrha i krajolicima kojim prolazite dok skijate, ali i želji da isprobate ovo nevkerovatno iskustvo.

Početnicima je najlakše

Kada kažemo da je onome ko tek počinje učiti skijati najlakše – ne varamo se. početnici obično ulažu minimalno novca u premu, iznajmljuju je ili kupuju second hand, što je odličan izbor za početak. Iskusni skijaši, koji su već osjetili sve čari i benefite ovog sprorta, vrlo često ne mogu da stanu sa objavljanjem opreme i isprobavanjem novih staza. Ali to je jednostavno tako – kada isprobate nešto ovako fantastično, prosto Vas ponese – uvijek postoji neistražena staza, neke ski naočale koje želite, pancerice ili skije…Ali sve su to slatke muke!

Krenite postepeno

Izaberite skijalište koje ima staze za totalne početnike – na taj način ćete najlakše i korak po korak ući u svijet ovog sporta. Biće Vam lakše da se prilagodite stazama, i da iz dana u dan, a kasnije iz sezone u sezonu pomičete svoje granice i ispitujete vaše mogućnosti.

Ski instruktor je obavezan

Ne možete naučiti skijati sami. Niti Vas to može naučiti prijatelj koji je iskusan, osoba kojoj vjerujete… i oni su sigurno nekada kada su počinjali uzimali časove skijanja. Iskusni skijaši obično zaborave kako je to bilo kad su oni počinjali – zaborave da su i oni nekad abili početnici, pa Vas nerijetko (naravno nenamjerno) mogu odvesti na neke strmije padine koje Vam mogu biti zastrašujuće. Tako ćete samo dobiti averziju prema skijanju i na početku imati strah prema ovoj divnoj aktivnosti.

Uz instruktora, koji će se bazirati i fokusirati na najvažnije stvari, zajedno ćete pratiti vlastiti napredak, te već sutradan biti spremni da ponovite korakte od juče i nadogradite se. na ovaj nalin ćete od otprilike 12 do 15 dana na skijanju samo prva 2 ili tri iskoristiti na učenje, te onda ostatak odmora možete provesti uživajući. Ako ste samouki, to može potrajati, te Vam se produžiti na ostatak odmora, što sigurno neće dobro uticati ni na Vas ni na Vašu želju za ponovnim dolaskom, jer će Vam se vrlo vjerovatno u početku sve učiniti teško i nesavladivo. Svaki instruktor zna tačno na šta obratiti pažnju i znaće Vas usmjeriti u pravom smjeru kako biste što prije postali dobar skijaš.

MPM Delux Apartmani sarađuju sa licenciranim instruktorima skijanja, iskusnim zaljubljenicima u svoj posao, a specijalno za naše goste obezbijedili smo i popust na časove skijanja. Javite nam se za više informacija.

Bićete zadovoljniji

Skijanje je jedan od onih sportova koji donosi osjećaj sreće i zadovoljstva – tijelo voli biti na otvoren, i nema ništa bolje za vaše zdravlje i pluća od čistog nezagađenog vazduha na tolikoj nadmorskoj visini. Jednom kada ga probate, znaćete zašto svi toliko hrle na planine i jedva čekaju sezonu. Nemojte propustiti ovaj osjećaj – probajte makar jednom stati na skije i osjetite to zadovoljstvo.

Ne obazirite se na djecu

Može biti frustrirajuće kad pored Vas prolaze dječica od 5 godina jureći na skijama, a Vi tek učite kako održati ravnotežu. Ne mislite na to – skijanje je svevremenski sport i u njemu uživaju svi, od malih nogu do duboke starosti. Skijanje ispunjava i ništa ne treba da Vas spriječi da se prepustite tom osjećaju. Vaš instruktor će se posvetiti samo Vama, razumjeće da ste totalni odrasli početnik i u tome nema ništa loše, niti treba da Vas bude sramota – svako je jednom bio početnik, i nikada nije kasno!

Ne zaboravite na vježbe prije i poslije

Jako je važno tijelo pripremiti na aktivnost, i ako ste iskusni skijaš, a naročito ako niste. Zagrijavanje zglobova prije skijanja je ključno – a mnogi zaborave na njega. Kao i istezanje, obično svi pohrle na ručak, čaj, vino ili kafu, ali uzmite si 5 minuta i istegnite mišiće kako biste spriječili povrede, ali i ono što Vas može omesti u uživanju narednih nekoliko dana – upale mišića. Ne želite već drugi dan boravka na planini dobiti upalu mišića i idućih 5 dana biti u bolovima pri svakom pokretu. To će spriječiti pravilno istezanje o kojem smo pisali u ovom postu, a o pripremi za skijanje čitajte ovde.

Važna je volja

Ne odustajte ako želite – neka Vas ne demotivišu ni Vaše godine, ni neiskustvo ni djeca koja aktivno skijaju – svi su nekada bili apsolutni početnici i niko se nije rodio naučen. Iskoristite sve čari planine i ovog predivnog sporta, uživajte u sezoni i vidimo se na Jahorini u MPM Delux Apartmanima!

Komentariši