Ljetovanje Jahorina

ŠTA JAHORINA PRUŽA Za ljetovanje

Za početka izdvajamo riječi Dr Ljube Mihića iz knjige “Jahorina i Trebević”: “Dakle, za skijaše, planinare, alpiniste, a pogotovo za ljude kojima je potreban odmor za jačanje zdravlja, za sve njih Jahorina mjesta ima u toku cijele godine. Ne zna se kad je Jahorina za čovjeka privlačnija: zimi kao sniježna ljepotica ili ljeti kao cvjetna bašta puna mirisa i zelenila. Posjetite Jahorinu i uvjerite se u ljepote prirode koje nismo mogli perom opisati, njih može čovjek samo vidjeti, doživjeti i u njima uživati, svak na svoj način.”

I zaista, rijetka su mjesta kao što je Jahorina, gdje je priroda bila tako izdašna i darovala joj sve što je čini primamljivom i prihvatljivom svima vrhunskim sportistima, rekreativcima, lovcima, ribolovcima, planinarima, kao i onim čija su čula željna uživanja i spokoja u prirodnim ljepotama. Čist planinski vazduh odmara tijelo i dušu, ne samo zimi već i ljeti.

Jahorina ima povoljnije klimatske elemente, nego druge planine, koji blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka. To se prije svega odnosi na hronične plućne bolesti, zatvorenu TBC, malokrvnost a čist vazduh bogat kiseonikom i ozonom bez aletgena ima smirujuće dejstvo na lakše nervne bolesti i povoljno utiče na oporavak od težih bolesti.

Ovo područje je izuzetno bogato prirodnim vrijednostima koje obuhvataju geološku, pedološku, orografsku, hidrogeografsku, klimatsku i biološku raznovrsnost. Prirodni diverzitet je omogućio razvoj interesantne flore, faune i šumskih ekosistema koji zauzimaju velike površine ovog prostora. Pored vrsta sa širokim rasprostranjenjem, značajnu crtu biodiverziteta ovog područja čine endemične i reliktne biljne i životinjske vrste.

ŠTA KAŽUNaši Klijenti

Brane, Austrija

5,0 rating
14 Maja, 2019

Svuda podji na Jahorinu dodji, jer nidgje se ne uživa kao kod nas, hrana je vrhunska, zabava isto tako, a udobnost Vaših apartmana su na zavidnom nivou

Brane, Austrija
Close Menu