Ljetovanje Jahorina

ŠTA JAHORINA PRUŽA Za ljetovanje

Za početka izdvajamo riječi Dr Ljube Mihića iz knjige “Jahorina i Trebević”: “Dakle, za skijaše, planinare, alpiniste, a pogotovo za ljude kojima je potreban odmor za jačanje zdravlja, za sve njih Jahorina mjesta ima u toku cijele godine. Ne zna se kad je Jahorina za čovjeka privlačnija: zimi kao sniježna ljepotica ili ljeti kao cvjetna bašta puna mirisa i zelenila. Posjetite Jahorinu i uvjerite se u ljepote prirode koje nismo mogli perom opisati, njih može čovjek samo vidjeti, doživjeti i u njima uživati, svak na svoj način.”

I zaista, rijetka su mjesta kao što je Jahorina, gdje je priroda bila tako izdašna i darovala joj sve što je čini primamljivom i prihvatljivom svima vrhunskim sportistima, rekreativcima, lovcima, ribolovcima, planinarima, kao i onim čija su čula željna uživanja i spokoja u prirodnim ljepotama. Čist planinski vazduh odmara tijelo i dušu, ne samo zimi već i ljeti.

Jahorina ima povoljnije klimatske elemente, nego druge planine, koji blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka. To se prije svega odnosi na hronične plućne bolesti, zatvorenu TBC, malokrvnost a čist vazduh bogat kiseonikom i ozonom bez aletgena ima smirujuće dejstvo na lakše nervne bolesti i povoljno utiče na oporavak od težih bolesti.

Ovo područje je izuzetno bogato prirodnim vrijednostima koje obuhvataju geološku, pedološku, orografsku, hidrogeografsku, klimatsku i biološku raznovrsnost. Prirodni diverzitet je omogućio razvoj interesantne flore, faune i šumskih ekosistema koji zauzimaju velike površine ovog prostora. Pored vrsta sa širokim rasprostranjenjem, značajnu crtu biodiverziteta ovog područja čine endemične i reliktne biljne i životinjske vrste.

ŠTA KAŽUNaši Klijenti

Nase iskustvo

Rated 5 out of 5
1 Marta, 2021

Hvala Vam na svemu! Bilo je, kao i uvek kod Vas, divno i naravno vidimo se, po sada već ustaljenoj tradiciji, dogodine!

Jelena, Beograd