Koje pancerice su najbolje – kako ih odabrati i održavati?

Koje pancerice su najbolje – kako ih odabrati i održavati?

Iako skije važe za najvažniji dio skijaške opreme, ne bismo se složili u potpunosti – svaki dio ima opreme ima svoju važnost, a svi zajedno čine da ovo iskustvo bude ugodno i prijatno.

Pancerice su izrazito važan dio skijaške opreme, s obzirom da se nalaze na nozi, dijelu tijela koji pravlja skijama i koji je ovde najaktivniji. Zato, vrlo je bitno posvetiti posebnu pažnju odabiru ove opreme, a s obzirom da nije riječ o potrošnoj robi te da ćete ih moći koristiti duži niz godina, samo ako dobro odaberete, zaista treba pametno pristupiti.

U ovom tekstu Vam donosimo najdetaljniji vodič za odabir pancerica, a pisali smo još i o tome kako da odaberete skijaške naočale. 

Pancerice su veoma važan dio opreme s obzirom da ih nosimo skoro pa cijeli dan. Čak i kada ne skijate, te dok odmarate u jednom od barova na našoj sniježnoj ljepotici Jahorini, obično imate pancerice na nogama. Ukoliko pancerice nisu udobne, kvalitetne i ne naliježu pravilno na nogu, sav kvalitet ostatka opreme pada u drugi plan. Prenos sile nije dobar, pancerice su preuske ili prelabave, što iskustvo skijanja čini jako lošim.

Kako odabrati prave?

Pancerice prenose silu i osjećaj skijanja direktno skijašu. To znači da i one najkvalitetnije skije neće doći do izražaja i da doživljaj neće biti ni upola tako dobar kao sa udobnom opremom. Prvo na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira pancerica jeste veličina.

Ako uzmemo prevelike, stopala nisu fiksirana i pokreti prilikom skijanja se čine mnogo intenzivnijim nego što jesu.

Ako ipak, s druge strane, odaberemo premalene, iskustvo će biti bolno i neugodno – sigurno je da će se nakon cijelog dana u pancericama pojaviti otok noge i bolni žuljevi, a skijanje će uvijek biti iritirajuće.

Pancerice se ne trebaju birati kao cipele – u njima ne hodamo i ne trčimo, već skijamo i tome se trebamo i prilagoditi. Prilikom kupovine bukvalno bi trebalo da simulirate pokrete. Provedite najmanje petnaestak minuta u njima,  pritom ih dobro pričvrstite i uvijek isprobajte nekoliko modela, kako biste osjetili sve razlike između njih i odabrali one najbolje za Vas i Vašu nogu.

Šta je to flex ili tvrdoća pancerica?

Pancerice se klasifikuju i prema svojoj tvrdoći. Ona varira od 50 do 150, gdje su 50 najmekše, a 150 najtvrđe. Iskusni skijaši i profesionalni sportisti uvijek biraju tvrđe pancerice, što zbog navike na skije i čestog boravka na stazi, što zbog dobrog fiksiranja noge i vrhunske kontrole. Ipak, rekreativcima su dovoljne pancerice tvrdoće između 70 i 80 i to će biti sasvim dovoljno za uživanje na stazi.

Iskusniji rekreativci, koji žele usavršiti svoje vještine i probati teže staze, mogu uzeti pancerice i tvrdoće 110, ali ne više od toga, jer će neugodnost premašiti užitak.

Vrlo je važno tvrdoću birati i po polu – žene uvijek biraju mekše pancerice, tvrdoće 50 – 80.

Koliko često kupovati pancerice?

Skijaška oprema je vrlo zahvalna – s obzirom da se, ukoliko pričamo o rekreativcima, ova oprema upotrebljava svega 15 – 20 dana u godini, lako je zaključiti da je dugo održiva i da je nekada i dobro uložiti u nju te imati kvalitetnu opremu za više sezona.

Pancerice mogu da se koriste i do 5 godina, nekada i više, sve u zavisnosti kako vi napredujete, te da li Vam je potreban neki drugi, mekši ili tvrđi model.

Pancerice imaju unutrašnju memorijsku pjenu koja s godinama popušta, a takođe i spoljašnji “kostur” vremenom gubi tvrdoću.

Da bi pancerice opstale duži niz godina, potrebno je o njima brinuti na adekvatan način, odnosno održavati ih kako bi što duže ostale u dobrom stanju.

Evo nekoliko pravila za njihovu brigu:

  1. Nakon svakog skijanja vrlo je važno dobro ih obrisati i osušiti, ne dozvolite da se snijeg i voda same suše i isparavaju na njima – to će ih oštetiti i dugoročno smanjiti njihov vijek trajanja.
  2. Dobro bi bilo da uvijek izvučete unutrašnju cipelu i da je odvojeno sušite od spoljašnjeg oklopa.
  3. Kada se ne koriste, odnosno van sezone, uvijek ih treba čuvati u zatvorenom položaju, sa zatvorenim kopčama, jer na taj način čuvaju svoj oblik i ne deformišu se.
  4. I jedan savjet prije samog oblačenja . nikada ih ne treba držati na hladnoći prije korištenja. Vrlo ih je teško obući, a to se najviše odnosi na tvrđe pancerice, ako su bile na hladnom vazduhu.

Šta obući ispod pancerica?

Nekada smo ispod pancerica, koje nisu imale toplinksu izolaciju, oblačili vunene čarape kako bismo osigurali toplotu noge ali i spriječili znojenje koje se dešava u pamučnim čarapama, što stvara neugodnost i mogućnost za prehladu.

Danas gotovo svi modeli pancerica imaju toplotnu izolaciju, pa vam debele vunene čarape neće trebati i moći ćete bezbrižno uživati na stazi. Mnogo je bolje da izaberete skijaške čarape koje imaju posebna pojačanja na onim dijelovima gdje je  pancerica pritisnuta na nogu i na taj način postignete maksimalnu udobnost.

Dječije pancerice

Kod djece je situacija dosta drugačija nego kod odraslih – s obzirom na to da njihova noga raste da da već iduće sezone sigurno neće moći obuti one od prošle godine, treba pametno razmisliti o ulaganju u opremu.

Iako su djeca uglavnom početnici i trebaju kvalitetnu opremu, treba uzeti u obzir i kupovinu second hand opreme kao i iznajmljivanje, dok ne dođu u period kada će noga stati sa rastom i kad je moguće koristi  jednu opremu niz godina.

Za kakvu god premu da se odlučujete, uvijek je važno na prvo mjesto staviti udobnost, jer u njoj provodite veći dio dana.

Ako se osjećate neugodno, sva čar zimovanja pada u drugi plan jer ste opterećeni bolovima u nogama, žuljevima, vrućinom ispod neadekvatne jakne i slično. Modni momenat treba staviti u drugi plan – iako je važan, prvo treba misliti na udobnost i dobar osjećaj, a većina proizvođača danas nudi širok izbor ski opreme koja je modernog i atraktivnog izgleda, te ćete sigurno biti u dilemi šta odabrati.

Mi smo našim gostima odlučili pružiti potpuni ugođaj te omogućiti 10% popusta na ski pass! Ski pass vam može biti dostavljen direktno u apartmane, tako da nema čekanja u redovima, a direktno iz naših MPM delux apartmana idete na glavnu ski stazu Poljice od koje smo udaljeni svega 70m.

Pisali smo i o 10 razloga zašto skijanje treba da Vam postane navika, kao i o 5 najčešćih predrasuda koje imamo o ovom divnom sportu.

Komentariši