5 najčešćih predrasuda o skijanju

5 najčešćih predrasuda o skijanju

1. Skijanje je veoma skupo

Istina je da je ovo skup sport, ali ako nešto volite, uvijek se nađe način. Svaki zaljubljenik u neki od hobija, gotovo uvijek uspije da uživa u svojoj strasti, pa bilo to iznajmljivanje opreme ili posuđivanje, ali i kupovina second hand opreme koja je jedna od najboljih opcija. Dnevni izleti, plaćanja na rate, pametan odabir planine, samo su neki od načina da uštedite novac i opet uživate u onome što volite. A kada jednom osjetite sve čari skijališta, boravka na svježem zimskom vazduhu i svih benefita koje nudi, vjerujemo da ćete uvijek naći način da si priuštite nekoliko dana na planini, koje je sasvim sigurno jedno nevjerovatno iskustvo.

2. Moguće je da sam naučim skijati

Ovo je jedna od najvećih početničkih grešaka. Ukoliko mislite da možete sami, ili Vas prijatelj ili partner mogu naučiti skijanju jer oni skijaju dugi niz godina i imaju iskustva, znajte da ipak škola skijanja i instruktor ne postoje tek tako. Vrlo je važno prepustiti se stručnim rukama, kako bi se prvenstveno izbjegli rizici od povreda, ali i što brže savladao ovaj sport, kako biste što prije mogli uživati na stazama sa ostatkom društva.

3. Na skijanju je veoma hladno

Naravno da je hladno – temperature na planinama gotovo uvijek idu ispod nule, ali to ne znači da će vam pod odgovarajućom opremom biti hladno i da se morate oblačiti u perjane jakne i vunene džempere. Ovo je jedna od načešćih grešaka, jer skijaši početnici misle da što se bolje obuku, neće se smrznuti cijeli dan na stazi, međutim ipak je drugačije. Takva odjeća dovodi do pregrijavanja tijela i znojenja, što u konačnici može dovesti do prehlade i gripe. Skijaška oprema koja je izrađena baš za tu namjenu je napravljena od takvih materijala da ne propuštaju hladnoću ni vodu, a ispod njih Vam nije ni malo vruće. Jedna norveška poslovica kaže: “Ne postoji hladno vrijeme, nego pogrešan izbor odjeće.”, i mi se slažemo s tim.

4. Nije bitno da se fizički pripremim prije odlaska na skijanje

Jako dobra ideja je da se prije skijanja spremate kondicionim treninzima, kako tijelo ne bi doživjelo nagli stres. Sigurno da ne želite biti 10 dana na skijanju, a od toga 4 pod upalom mišića, koje nakon tog perioda prolazi kad se tijelo navikne na novi napor. Stoga, nedelju ili dvije prije polaska uradite nekoliko fitnes treninga, radite jogu, razgibajte tijelo ili trčite na traci – šta god da izaberete nećete pogriješiti, Vašem tijelu će to mnogo značiti, a sebi ćete priuštiti bezbrižan odmor.

5. Putno osiguranje mi ne treba

Smatrate se za iskusnog, dugogodišnjeg skijaša i zadnjih godina uopšte ne uplaćujete putno osiguranje? Velika greška. U skijanju, nepoželjni momenti poput padanja, saplitanja, sudaranja sa drugim skijašima i slično se događaju prilično često, a nikada ne znate kad neka može biti ozbiljnija. Sve povrede su nepredvidive, a troškovi prevoza i liječenja mogu da Vas koštaju mnogo. Uložite minimalno i budite bezbrižni tokom cijelog boravka na planini, jer uvijek je dobro osigurati se.

Naročito je važno da osigurate djecu, pogotovo ako su skijaši početnici.

Naveli smo Vam neke od najčešćih predrasuda koje postoje kada je skijanje u pitanju. Ovo je jedan od omiljenih sportova, velika strast mnogih, i nešto s čim svi skijaši povezuju zimu i jedva čekaju da stigne.

Ove sezone, neka Vaš izbor bude Jahorina. Olimpijski centar je vrijedno radio kako bi zimsku sezonu dočekali i više nego spremni, sa bogatim sadržajem, uređenim i pripremljenim stazama, gondolama i šestosjedima.

Nakon savršenog skijaškog dana, odmorite se u našim IC saunama u sklopu apartmana, uživajte uz vino u jacuzziju, a ujutru sa punom opremom izađite iz apartmana jer se naš smještaj nalazi na samo 70 m od glavne ski staze Poljice. Šta više poželjeti sa savršenu sezonu?

Pročitajte i kako da odaberete ski naočale za sebe.

Komentariši