10 razloga zašto da Vam skijanje postane navika

10 razloga zašto da Vam skijanje postane navika

Skijanje, snowboarding kao i bilo koja druga aktivnost na snijegu, puržaju nevjerovatne mogućnosti da Vašem tijelu pružite mnoge zdravstvene benefite. Donosimo Vam 10 razloga zašto bi, pored tehnike koju želite da usavršite, skijanje trebalo da uvrstite u svoju svakodnevnu zimsku aktivnost, i na taj način sebi obezbijedite zdrav i aktivan život.

 1. Jačate koordinaciju pokreta

Koordinacija pokreta podrazumijeva snalaženje tijela u kretanju, pomijeranju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti. Skijanjem poboljšavate vaše mišićne sposobnosti, ali i umno napredujete, razmišljajući o svakom koraku unaprijed, planirajući svaki spust. Kako Vi napredujete, tako se gradi i Vaša propriocepcija, jačajući kako Vaš mišićni tako i mentalni sklop.

 1. Jača kosti i zglobove

Iako Vam se čini da pri skijanju najviše rade skočni zglobovi i zglobovi koljena, ipak su uključeni svi mišići tijela koji sa zgobovima koordinisano rade. Zglob ramena i lakta je konstantno u pokretu, zglobovi kukova i koljena su aktivni, tako da dobijate jednu zaokruženu cjelinu kada je u pitanju trening snage ali i koordinacije.

 1. Poboljšava raspoloženje

Kako je skijanje sport koji se praktikuje isključivo vani, u prirodnom okruženju, ovo je sjajan način za podizanje raspoloženja. Naročito ako ste se na zimovanje uputili sa porodicom i prijateljima, pa je užitak još ljepši i ugodniji, sa druženjem i raznim društvenim aktivnostima.

 1. Povećava kardiovaskularni protok

Skijanje objedinjuje i trening snage i kardio trening – njime podstičete cirkulaciju u cijelom organizmu, protok krvi se povećava što pozitivno djeluje na srce i krvne sudove. Kiseonik se brže doprema do svih tkiva, organi su ishranjeni a mozak dobija više krvi bogate kiseonikom, naročito iz svježeg planinskog vazduha.

 1. Podstiče san

  Nakon ugodnog i aktivnog dana provedenog na stazi, nema ništa ljepše nego se opustiti u udobnom smještaju uz vino ili čaj, voljenu osobu ili porodicu. Bićete iscrpljeni na najbolji mogući način. Još ako u ugođaj prije spavanja uključite i hidromasažnu kadu ili IC saunu sa muzikom i svjetlosnom terapijom, ugođaj ne može biti posebniji. Sve Vas to čeka u MPM Delux Apartmanima na Jahorini. Rustični enterijer, pažljivo biran, ručno rađeni ukrasi i posteljina, pa čak i umivaonik od okamenjenog drveta – sve to možete pronaći kod nas!
 2. Čaj ili kuvano vino nakon napornog spusta

Jedan poseban osjećaj i ugođaj, kad nakon skijanja, gdje ste uložili mnogo truda i uključili sve svoje mišiće, uz toplu šoljicu čaja ili vina, sjednete u Olympic bar i posmatrate prirodu i ljepotu oko sebe, sa pogledom na prekrasne staze i skijaše. Nema ljepšeg doživljaja zar ne?

 1. Planina podstiče cirkulaciju

Na planini je vazduh razrjeđeniji, što stimuliše koštanu srž da proizvodi eritrocite – ovo je vrlo bitno za anemiju, pa je jedna od glavnih terapija smanjene koncentracije crvenih krvnih zrnaca upravo odlazak na planinu gdje će se stimulisati njihova proizvodnja.

Sportisti redovno odlaze na planinu, preventivno, ali i kao dio pripreme za takmičenja, jer smanjena koncentracija kiseonika utiče na poboljšanje kondicije i energije

 1. Gubitak kilograma

Ako mučite muku sa viškom tjelesne težine, onda je skijanje idealan način da spojite ugodno s korisnim – kako su aktivirani svi mišiči tijela, cirkulacija je pojačana i dolazi do pržeg protoka kiseonika kroz tijelo, u isto vrijeme vježbate mišiće ali i topite masne naslage. To je zaista fantastičan način za gubljenje kila – pokušajte, ako do sada niste, jer istraživanja kažu da se za samo 10 dana aktivnom skijanja može izgubiti i do 7 kg.

 1. Podstiče zdravu ishranu

Skijanje zaista nema loših strana – kako skijanje iziskuje mnogo energije, tako ćete i Vi, za doručak, najvažniji dio dana, opskrbiti svoj organizam zdravim proteinima i mastima koje će itekako biti od koristi za snagu na stazi. Vrlo je bitno učestalim i zdravim obrocima organizmu dati sve ono što mu je potrebno za naporan dan, pun uživanja i druženja.

 1. Vitamin D

Doktori kažu da vitamin D u suplementima trebate uzimati u svim onim mjesecima koji u sebi imaju slovo “r”. dakle, to su baš oni mjeseci kada je skijanje aktuelno, pa ako idete na planinu, suplementi Vam uopšte ne trebaju. Kako ste stalno na suncu i svježem vazduhu, Vaš organizam dobija potrebnu količinu vitamina D, a moguće je i da pocrnite. Vrlo je bitno voditi računa o zaštitnom faktoru – planinsko sunce vrlo lako zavara, a kako je temperatura niska, nećete osjećati da Vaša koža gori, što je jako loše.

Odlučite se ove godine provesti svoje zimovanje baš na olimpijskoj ljepotici Jahorini – ponesite dobro raspoloženje, povedite svoje najmlađe i uživajte u nezaboravnoj zimi. Zimska 2020/21 biće sjajna – prosječan broj sniježnih dana je 175, a visina snijega 110 cm, a razlog je što Jahorina leži na granici miješanja mediteranskih i kontinentalnih klima, što daje izuzetno pogodne klimatske uslove.

Kao posebnu ponudu, za naše goste smo spremili COVID19-free opciju, gdje je moguće, ukoliko zbog zavarnaja granica ili uvođenja obaveznog karantina budete spriječeni da dođete, da svoj termin zamijenite za drugi ili zatražite puni povrat novca. Sve detalje pročitajte na ovom linku.

Komentariši

Close Menu